Recipe: Delicious Talam pandan

Talam pandan. Cara Membuat Kue Talam Pandan Gula Merah RESEPI GULA PANDAN PUTAN MERAH. Lihat juga resep Talam Pandan/Suji Gula merah enak lainnya. tepung berastepung tapiokagula pasirsantanGaramAir daun pandanLapisan santannyasantan. So I am into making talam at the moment.

Talam pandan I love it when you guys snap a photo and tag to show. Resepi kuh talam pandan yang mudah dan sedap ini memang patut anda cuba. Selain resepi kuih talam pandan, kami juga menulis resepi sedap dan mudah lainnya yang mendapat perkongsian ramai. You can have Talam pandan using 13 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Talam pandan

  1. You need of Bahan pertama.
  2. You need 100 gr of tepung beras.
  3. It's 50 gr of tepung sagu.
  4. You need 1/2 sdm of pasta pandan.
  5. Prepare 1 sdt of garam.
  6. You need 4 sdm of gula pasir optional sesuai selera.
  7. Prepare 100 ml of Santan.
  8. You need 2 of Bahan.
  9. Prepare 150 gr of tepung beras.
  10. You need 50 gr of tepung sagu.
  11. Prepare 1 sdt of garam.
  12. It's 100 ml of santan.
  13. You need 3 sdm of gula pasir.

Kue talam memiliki banyak varian, mulai dari talam pandan, talam ubi, talam jagung, hingga kue talam Dari banyak jenis tersebut, kue talam pandan jadi yang paling sederhana dalam segi cara. Kuih Talam Pandan Amp Coconut Layered Cake Youtube Malaysian Dessert Desserts Dessert Recipes. Berkumpul dengan keluarga menjadi momen yang berharga tentunya ya Bunda. Apalagi jika yang berkumpul adalah saudara jauh, tentu rasanya i.

Talam pandan step by step

  1. Langkah pertama rebus 200 ml santan beri 1/2 sdt garam rebus hingga meletup 2 sisihkan lalu bagi 2 santan masing 2 ukuran 100ml.
  2. Campurkan bahan 1 tepung beras 100 gr sagu 50 gr 4 sdm gula pasir, 1/2 sdm pasta pandan, satu sdt garam beri 100ml santan sedikit 2 sambil di aduk.
  3. Siapkan kukusan beri air kurleb 3/4 panci kukus di sesuaikan, pnaskn kukusan terlebih dlu, siapkan cetakan kue talam beri olesan minyak sedikit lalu masukan adonan 1 kukus kurleb 10 mnit.
  4. Campurkan bahan ke 2 tepung beras 150gr, tepung sagu 50 gr, garam 1 sdt, 3 sdm gula pasir dan 100 ml santan sedikit 2 sesudah adonan pertama matang kecilkan api masukan adonan 2 hingga mnutupi adonan 1 lalu kukus slm 10 mnit.
  5. Talam pandan siap di sajikan.

I've made so many Talam Pandan but this is the one that I am so happy about. It turn out so beautiful, beautiful cuts, the aroma was great and texture was wonderful. Kuih Talam Pandan adalah sejenis kuih tradisi Melayu/Nyonya. They are so many different types of Kue Talam. The differences are the ingredients used.

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Delicious Talam pandan"

Post a Comment